Iako je čitava planeta Zemlja trenutno u velikoj panici i strahu zbog pandemije korona virusa, ipak još uvijek mnogi razmišljaju kako će na ljeto ipak stići na godišnji odmor, čim se ova situacija sa korona virusom smiri. Mnogi su već sada počeli da pričaju kako nemaju namjeru da im propada ljeto zbog tamo nekog virusa i krajnje sebično i ignorantno smišljaju gdje će ići i koliko će dana da borave. Ljeto je već počelo da kuca na vrata.

Već krajem maja u mnogim turističkim zemljama trebala bi da počne sezona, ali je za sada još uvijek sve neizvjesno jer trenutno ne postoje nikakve ozbiljne naznake kada bi se ovo ludilo moglo zaustaviti. Sada je već isuviše rano da se priča o bilo kakvim obustavama i zabranama kao i mjerama zaštite i da li će se to dogoditi u dogledno vrijeme, kao i to da li će neke mjere zaštite ostati na snazi čak i kada ptođe pandemija. Međutim još uvijek postoje ljudi koji goovore kako će svoje ljeto provesti na moru bez obzira na situaciju koja se tad bude zadesila. Kažu kako će pronaći neko utočište na nekoj plaži spram svojih financijskih mogućnosti, obzirom da smo u posljednje vrijeme u škripcu sa novcem jer niko više ne radi.

Novinari u zadarskoj županiji su pokušali dobiti odgovor o aktuelnoj situaciji i koliko je zapravo kupanje u moru sigurno, te da li postoji ikakav rizik od prenosa virusa putem ujeda komarca. Epideomiolog Alan Medić je izjavio da gledajući današnju literaturu i znanje koje posjeduje, komarci nisu u stanju da budu prenosnici ovog korona virusa, obzirom da je u pitanju respiratorna infekcija. Što se tiče kupanja, rekao je da vjeruje da će do tada epidemija biti pod kontrolom i da će postojati šansa za kupanje.

Preporučeno