Legenda narodne muzike, Šaban Šaulić je jučer stradao u teškoj saobraćajnoj nesreći nakon što je poslije nastupa u Bilefeldu pokušao da dođe do aerodroma.

Međutim, pijani Nijemac koji nije imao dozvolu za vožnju zabio se u automobil u kojem se nalazio pjevač i izazvao tešku saobraćajku u kojoj je Šaban zadobio teške tjelesne povrede koje su ga na kraju koštale života.

Naime, Nijemac je pokušao da se poslije opere i da krivicu prebaci na vozača pjevačevog automobila ali je utvrđeno da je jedini i isključivi krivac upravo pomenuti Nijemac.

Prema nezvaničnim informacijam utvrđen je njegov identitet a kako navodno izgleda Nijemac koji je izazvao saobraćajku možete pogledati u nastavku.

O alkoholizmu:

Prevencija alkoholizma može se pokušati reguliranjem i ograničavanjem prodaje alkohola, oporezivanjem alkohola kako bi se povećao njegov trošak i pružanjem jeftinog tretmana. Liječenje može potrajati nekoliko koraka. Zbog medicinskih problema koji se mogu pojaviti tokom povlačenja, detoksikaciju alkohola treba pažljivo kontrolirati. Jedan od uobičajenih metoda uključuje upotrebu benzodiazepinskih lijekova, kao što je diazepam Oni se mogu dati ili dok se primaju u zdravstvenu ustanovu ili povremeno, dok osoba ostaje u zajednici sa strogim nadzorom. Psihička bolest ili druge ovisnosti mogu zakomplicirati liječenje. Nakon detoksikacije, podrška kao što je grupna terapija ili grupe za podršku koriste se kako bi pomogli osobi da se vrati u piće. Jedan od najčešćih oblika podrške je grupa Anonimnih alkoholičara. Lijekovi acamprosate, disulfiram ili naltrekson se također mogu koristiti za sprečavanje daljnjeg konzumiranja alkohola.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je od 2010. godine širom svijeta bilo 208 miliona ljudi sa alkoholizmom (4,1% populacije starije od 15 godina). U Sjedinjenim Američkim Državama, pogođeno je oko 17 miliona (7%) odraslih i 0,7 miliona (2,8%) osoba u dobi od 12 do 17 godina. To je češće među muškarcima i mladima, postaju manje uobičajene u srednjoj i starijoj dobi. Najmanje je zastupljena u Africi, na 1,1%, i ima najveće stope u Istočnoj Evropi, na 11%. Alkoholizam je direktno rezultirao u 139.000 smrtnih slučajeva u 2013. godini, u odnosu na 112.000 smrtnih slučajeva u 1990. Smatra se da je ukupno 3,3 miliona smrtnih slučajeva (5,9% svih smrtnih slučajeva) zbog alkohola.

Često smanjuje očekivani životni vijek osobe za oko deset godina. U Sjedinjenim Američkim Državama, ona je imala ekonomski trošak od 224 milijarde USD u 2006. Mnogi pojmovi, neki uvredljivi i drugi neformalni, korišteni su da označe ljude pogođene alkoholizmom; izrazi uključuju tippler, pijanica, dipsomaniac i souse. Godine 1979. Svjetska zdravstvena organizacija je obeshrabrila upotrebu “alkoholizma” zbog njegovog netačnog značenja, preferirajući “sindrom ovisnosti o alkoholu”.