Muškarci su intrigantni kao i žene, posebno njihovo tijelo koje ima gomilu funkcija koje i dalje zbunjuju sve naučnike.

Isto tako i muškarci imaju, na opšte čuđenje G tačku. Muško tijelo u sebi skriva toliko iznenađenja. Neke njegove tajne i dalje su uglavnom nepoznate ne samo ženama već i samim muškarcima.

Sporo starenje
Muško lice čuva mladenački izgled pno duže od ženskog, a sve se svodi na činjenicu da muškarčeva koža gubi koncentraciju kolagena puno sporije, što znači da je puno otpornije na bore i oštećenja.

Sposobnost laktacije
Da i ovo ste dobro pročitali. Muškarci isto tako imaju žlijezde koje mogu proizvesti mlijeko, ali njegova proizvodnja predstavlja abnormalnost muškog tijela. OVo se može desiti kada se proizvede previše hormona prolaktina. Ovo može biti i posljedica određenih vrsta lijekova i terapija koje se koriste za stimulaciju srca, problema s hipofizom ili zbog ekstremne gladi.

Gubitak kose
Lijepo je misliti da se genetska sklonost za ćelavost prenosivo isključivo majčinim X hromosomima, ali ovo nije slučaj. Postoje i drugi ali ne manje važni faktori.

Ukoliko je otac muškarca ćelav, onda se i njegove šanse da izgube kosu povećavaju za 60 posto. Aktivnost muških hormona isto tako utiču na folikule dlačica na takav način da tijelo postpuno gubi sposobnost proizvodnje nove kose. Stres kao i loša prehrana isto tako znanto povećavaju rizik od ćelavosti osobe.

Premenstrualni sindrom
Ovo bi moglo biti mnogo iznenađujuće za neke, ali 26 posto muškaraca isto tako doživljava PMS. Tokom ovih razdoblja, čovjek postaje osjetljiviji, razdražljiv i gladan, a može čak isjetiti i grčeve u želucu.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno