Kada je riječ o vlažnim prostorima u vašem domu, uvijek postoji opasnost da se tu usljed čestih razlika u temperaturi koja stvara vlagu, stvori ujedno i buđ, a osim što je to estetski problem, jako često zna da bude i problem po vaše zdravlje.

Ipak, u našem današnjem članku vam donosimo nekoliko efikasnih sredstava koje možete iskoristiti da sebi olakšate život i da uklonite buđ sa svojih zidova. Prvi na listi je izbjeljivač, kojem pak treba da djeluje nekoliko sati. Većina natopi neku krpu izbjeljivačem, a onda pređu preko kritičnih područja s tim. Ostavite da tako stoji preko noći, a tek onda ujutru isperu. Tada se ne zadržavajte previše u toj sobi, ni slučajno nemojte da biste tu spavali, a onda ujutru tu sobu treba dobro provjetriti.

Još jedan način jeste da nabavite ulje čajevca, koje je zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, te antifungalnih svojstava još jedno od jako čestih izbora. U ovom slučaju biste trebali da pomiješate malu kašiku ovog ulja sa čašom vode, te da to naspete u neku bocu koja ima prskalicu, te da površinu koja je prekrivena buđi poprskajte i da tako ostavite, a tek onda kasnije pređite nekom krpom kako biste uklonili tragove buđi.

Uvijek možete pomiješati i soda bikarbonu, sirće i vodu, i to tako da pomiješate jednake omjere sirćeta i vode, a onda u to dodate dovoljno sode da se napravi pasta. Tu smjesu namažite na kritična područja, a kasnije kad se osuši, samo je uklonite tako što ćete je izgrebati sa zidova, a s njom i buđ.

Preporučeno
Loading..