Konačna magnituda zemljotresa kod Petrinje je 6,4 stepena po Rihterovoj skali, a jedan takav zemljotres prati serija manjih, i to se smatra normalnim smirivanjem tla koje može da potraje i do godinu dana, tako je za RTS rekla seizmolog Slavica Radovanović.

Na jedan zemljotres koji je magnitude 6,4 stepena treba očekivati bar tri zemljotresa od 5,5 stepeni Rihterove skale, što je i zabilježeno u naknadnim potresima kod Petrinje.

Naravno da i ti manji zemljotresi mogu da budu štetni i opasni i ostavljaju oštećenja na objektima koji su građeni samo od cigle, tako ističe Slavica Radovanović.

“Neprijatno je i teško što je zemljotres bio iznad jednog mjesta koje je naseljeno. Slična pomjeranja tla imali smo 80-ih godina na Kopaoniku, ali su efekti bili manji zbog toga što je ta oblast malo naseljena”, dodala je,

Rasjed dinarida i panonskog basena je trusan i tu je bilo zemljotresa prije stotinu godina tačnije 1909. godine, ali je bio bliže Zagrebu.

“On je dio velike zone tzv. Sava zone pa smo tako imali 1969. godine jak zemljotres kod Banja Luke. Američki stručnjaci su poslije potresa kod Petrinje proračunali da su šanse da se u tom prostoru desi zemljotres jači od šest stepeni sada porasle za četiri puta”, kazala je Radovanovićeva.

Sad su sve oči seizmologa uprte na okolna žarišta.

“Vjerovatnoća da se desi veći zemljotres na primjer u Zagrebu je mala. Ali na primjer prema Prijedoru može. Govorimo o vjerovatnoći zbog toga što je to splet okolnosti koje su uvijek izazvane rotacijom Italije koja pritiska jadransku mikroploču i Dinaride i cijeli taj proces kretanja ploča je uzrok zemljotresa ali je nemoguće predvidjeti kada će tačno biti slijedeći potres. U prosjeku na 80 do stotinu godina se dešavaju jaki zemljotresi”, objašnjava seizmolog.

Preporučeno