Kvržica ispod pazuha, u velikom broju slučajeva znači da ima te povećan limfni čvor. Ako ste je primjetili ne morate odmah da paničarite. Limfni čvorovi su sastavni dijelovi limfnog sistema koji se bori protiv infekcija i bakterija. U većini slučajeva mala kvržica ne predstavlja neki poseban razlog za brigu, a zna da nestane u roku od nekoliko dana. Međutim ukoliko se pojavi uz još neke simpome, trebate obratiti posebnu pažnju.

Natečeni limfni čvor

Limfni čvorovi ispod pazuha mogu da dateknu ili da se upale onda kada se bore protiv neizlječivih bolesti ili jednostavne klice. Ove vrste kvržica su pretežnop mekane na dodir i nalaze se pod kožom. Infekcija ruku ili prsa u nekim slučajevima može da dovede do povećanja limfnih čvorova. To može biti radi iinfekcija koje zahvate čitav organizam, u šta se ubraja herpes, mononukleoza, lupus itd.

Gnojna upala znojnih žlijezda

Da li ispod pazuha imate kvržicu koja vas boli kada je dodirnete? Bolna kvržica kod žena i muškaraca u tinejdžerskom dobu zna da bude od znojnih žlijezda. Upala se ponekad prenese i na područje prepona.

Bolest mačjeg ogreba

Riječ je o infekciji bakterijom B. henselae koju prenosi kućna mačka. Pored nje, još jedan od prenosnika se smatra mačja buha. najčešće obolijevaju djeca. Jedan od prvih simptoma infekcije je povećanje limfnih čvorova. U početku znaju da budu čvrsti i osjetljivi, a poslije se počinju micati i prazniti kroz gnojnu ranu. Ostatak teksta možete da pročitate ovdje.

Preporučeno