U staračkom domu u mjestu Elizabet in Lihtfels u Njemačkoj, 51 od ukupno 58 stanara je oboljelo od korona virusa.

Prema upravniku ovog doma, virus je najvjerovatnije unio tim za vakcinaciju, koji je prije par dana bio u domu. Upravnik Fabian Franke ističe da je od uvođenja obaveze da svi posjetioci kao i zaposlenici mogu pristupiti domu samo uz negativan test, nije bilo niti jednog slučaja oboljenja.

Franke je rekao da par stanara sada ima temperaturu, ali im je stanje sad za sada stabilno. Ali, veći problem su njegovatelji koji su oboljeli, s obzirom da od 55 zaposlenih njih 33 je na bolovanju zbog korona virusa.

Nadležne zdravstvene vlasti Lihtenfelsa su odbacile tvrdnje da je tim za vakcinaciju unio koronu u ovaj starački dom. Oni ukazuju da je svaki član tima nosio zaštitno odijelo kao i FFP2 maske.

Osim toga, navode da je prenošenje korona virusa prilikom vakcinacije, skoro isključno, s obzirom dolazi samo do kratkog kontakta sa osobom koja se upravo vakciniše.

Ovo sve samo ukazuje na činjenicu da korona virusa itekako opasna stvar i da još uvijek pandemija nije stala iako su prognoze malo bolje. I dalje je još uvijek jako bitno da se nose maske, da se izbjegavaju gužve i kontakt sa ljudima, često pranje ruku sapunom i toplom vodom. Redovno zračite prostorije, i nemojte hodati i putovati ako to ne morate. Samo na ove načine možemo spriječiti širenje pandemije korona virusa.

Preporučeno