Odavno je poznata fraza u narodu “što ovo vrijeme brzo prolazi” da li se misli na previše obaveza koje se jedva stižu ili je to na neki način istina, nismo baš sigurni.

Naučnici su došli do saznanja da se planeta Zemlja okreće sve brže i brže. Naime, otkrili su da se brzina kojom se Zemlja okreće oko svoje ose povećava a to rezultira kraćom godina.

Na Zemljinu rotaciju utiče cijeli niz čimbenika od atmosfere i okeana pa sve do njenog tečnog jezgra. Ali, zbog bržeg okretanja, dan će u toku 2021. godine biti za 0,05 milisekundi kraći nego što je to bilo uobičajeno, prošlih godina. Pa tako kada se sabere koliko će dani u toku godine biti kraći, dolazimo i do kraće godine.

Zadnji put kada je prosječan dan bio kraći od 86.400 sekundi u toku cijele godine bilo je davne 1937. godine.

Za prosječnog čovjeka ovo i ne znači baš puno, ali problemi bi se mogli pojaviti za tehnologiju koja se koristi atmoskim satovima za precizno i tačno obavljenje određenih zadataka u astronomiji, navigaciji, računarskim mrežama i slično tome.

Da li će se dan još više smanjiti u narednim godinama ostaje nam da vidimo, mada ovo nikako nije dobro za budućnost, ni za čovječanstvo. Koji je tačan razloga ovoga još uvijek se ne zna, iako se sumnja na nekoliko faktora koji utiču na ovakvo stanje. Iako sada trenutno ne primjetimo šta se dešava, ukoliko se nastavi nikako neće valjati za sve stanovnike ove planete.

Preporučeno