Film, koji se takođe naziva film, film, film ili fotografija, je serija fotografija koje, kada se prikazuju na ekranu, stvaraju iluziju pokretnih slika.

Ova optička iluzija izaziva publiku da percipira neprekidno kretanje između odvojenih objekata gledanih u brzom slijedu. Proces stvaranja filma je i umjetnost i industrija. Film je stvoren fotografisanjem stvarnih scena filmskom kamerom, fotografisanjem crteža ili minijaturnih modela koristeći tradicionalne tehnike animacije, pomoću CGI i kompjuterske animacije, ili kombinacijom nekih ili svih ovih tehnika i drugih vizuelnih efekata. .

Riječ “kino”, skraćeno od kinematografije, često se koristi da označi filmsku i filmsku industriju, kao i umjetnost filma. Suvremena definicija filma je umjetnost simuliranja iskustava za prenošenje ideja, priča, percepcija, osjećaja, ljepote ili atmosfere pomoću snimljenih ili programiranih pokretnih slika zajedno s drugim osjetilnim stimulacijama.

Filmovi su prvobitno snimljeni na plastičnom filmu kroz fotokemijski proces, a zatim prikazani kroz filmski projektor na veliki ekran. Savremeni filmovi su sada potpuno digitalni tokom cijelog procesa proizvodnje, distribucije i izlaganja, dok filmovi snimljeni u fotokemijskom obliku tradicionalno uključuju analogni optički soundtrack (grafičko snimanje izgovorenih riječi, glazbe i drugih zvukova koji prate slike koje ističe se dio filma koji je isključivo rezerviran za njega i nije projiciran).

Filmovi su kulturni artefakti koje stvaraju određene kulture. Oni odražavaju te kulture i, s druge strane, utiču na njih. Film se smatra važnom umjetničkom formom, izvorom popularne zabave i moćnim medijem za edukaciju ili indoktrinaciju građana. Vizuelna osnova filma daje joj univerzalnu moć komunikacije. Neki filmovi su postali popularni širom svijeta kroz upotrebu dubliranja ili titlova za prevođenje dijaloga u druge jezike.

This slideshow requires JavaScript.

Preporučeno
Loading..