O čarapama:

Čarapa je odeća koja se nosi na stopalima i često pokriva gležanj ili neki dio teleta. Neki tip cipele ili čizme se obično nose preko čarapa. U davna vremena, čarape su izrađene od kože ili matirane životinjske dlake. Krajem 16. veka prvi put su proizvedene mašinske čarape. Do 1800. godine za izradu čarapa korištene su i ručno pletenje i strojno pletenje, ali nakon 1800. godine, strojno pletenje je postalo dominantna metoda.


Jedna od uloga čarapa je upijanje znoja. Stopalo je jedan od najtežih proizvođača znoja u tijelu, jer može proizvesti preko 0,25 US pinte (0,12 l) znojenja dnevno, čarape pomažu apsorbirati ovaj znoj i privlačiti ga u područja gdje zrak može ispariti znoj. . U hladnom okruženju, čarape od vune izoliraju stopalo i smanjuju rizik od smrzavanja. Čarape se nose sa sportskom obućom (tipično bijele čarape) i cipelama za odijevanje (tipično tamne čarape). Pored mnogih praktičnih uloga čarapa, one su takođe modni predmet, a dostupne su u bezbroj boja i uzoraka.

Čarape su evoluirale stoljećima od najranijih modela, koji su napravljeni od životinjskih koža prikupljenih i vezanih oko gležnjeva. Prema grčkom pjesniku Hesiodu, u 8. stoljeću prije Krista, stari Grci su nosili čarape zvane “piloi”, koje su bile od matirane životinjske dlake. Rimljani su također stopala omotali kožom ili tkaninama. Oko 2. veka nove ere, Rimljani su počeli da šive tkanine zajedno čineći čarape pod nazivom “udones”. Do 5. veka naše ere, čarape zvane “štapići” nosili su sveti ljudi u Evropi kako bi simbolizovali čistoću.

Preporučeno
Loading..