Da li ste se ikada zapitali zašto na slici za pasoš uvijek morate izgledati ozbiljno?

Zbog čega ne možete razvući osmijeh od uha do uha? Zbog čega vam vlasti ne daju da pokažete svoje veselje? E, pa za to sve postoje jako dobri razlozi.

U Francuskoj je prije nekog vremena jedna od najčešćih šala bila rečenica Mi smo Francuzi, mi se ne smijemo nikada. Posljedica je to bila odluke koju je donio jedan sudac, a koja jasno govori o tome da se prilikom slikanja za lične dokumente i pasoše ne smijete smijati. Veliki beoj Francuza u ovom trenutku sjetili i Britanaca, kojima su se smijali kada su donijeli istu odluku prije više od deset godina.

Ali čemu ovakva odluka i zašto u velikom broju zemalja nije dopušteno osmjehivanje prilikom slikanje za dokumente, odgovor je – zbog sigurnosnih razloga.

Dakle, vaš pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Ova se fotografija prilikom izrade pasoša skenira i izvode se ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade te se na ovaj način stvara matematička mapa.

Tako na primjer nošenje sunčanih naočala ili široki osmijeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranje te mape.

Prilikom dolaska na aerodrom snima vas kamera koja skenira vaše lice, tada računar odlučuje podudara li se matematička mapa koja se stvara na aerodrumu s onom u vašem pasošu.

Saznavši sve ovo, čini se da smo nekada predaleko otišli, ali opet, ukoliko se na ovaj način mogu spriječiti potencijalni napadi, preživjet ćemo nekako i kamere koje valjda znaju više o nama i od nas samih.

Preporučeno