Prema jednom istraživanju koje je provedeno je pokazano da kod osoba koje su osjedile rano postoji predispozicija za razvoj teških oboljenja.

Na koji način se liječe danas bolesti vlasišta? Iz kojeg razlog postoji upozorenje za pojavu moždanog i srčanog udara ako vam se rano jave sijete ili ako gubite kosu.

Da li je moguće suditi o zdravlju na osnovu izgleda kose?

– Naravno da je vizuelno jako teško procjeniti. Ako pacijent primjeti odeređene negativne manifestacije- gubitak kse ili pogoršanje strukture kose, bolje je da se konsultuje sa specijalistom. Ako vam kosa drastično opada onda je mogućnost da imate malo gvožđa ili može biti povezano sa hipovitaminozom, oštećenjem štitne žlijezde, autoimunim procesima i uzimanjem kakvih bio lijekova. Stres isto tako može da pokrene i da pogorša gubitak kose- govori dermatolog dr Anfisa Lepehova koja je vanredni profesor na Odjeljenju za kožne i venerične bolesti Univerziteta Sečenovski.

Da li je tačno da rana ćelavost i rano osjedela kosa (do 40 godina) mogu biti znak kardiovaskularnih bolesti?

– To je zaista istina. Istraživanja navode da kod osoba koje su u ranijoj dobi osjedile postoji mogućnost za razvoj kardiovaskularnih oboljenja. Radi primjera, gojaznost koja je jedan od najčestić pokazatelja srčanih oboljenja, nije toliko povezana sa oštećenjem kardiovaskularnog sistema kao pojav sjedih vlasi i rani gubitak kose.

Kako je ovo objašnjeno?

– To je teško reći, i potrebno je sprovođenje novih istraživanja. Smatramo da je razlog genetska predispozicija. Recimo, kada je riječ o ćelavosti kod muškaraca, dolazi do hormonske neravnoteže i endokrini sistem je pogođen.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Preporučeno