Fibromi su dobroćudne izrasline na koži čovjeka koje su prema definiciji ustvari benigni tu mori vezivnog tkiva.

Na koži izgledaju kao maleni mekani čvorići, papulice na peteljci iznad nivoa kože, velikične od par milimetara pa do centimetra u promjeru.

Obično su boje kože, ali mogu da vudu i svijetli. Promjene nisu zloćudne, ali ih je u toku života sve više, radi čega se vide i predstavljaju estetski problem.

One najčešće nastaju u srednjoj životnoj dobi i na mjestima gdje se koža tare pa su zbog toga najčešće na vratu, preponama, pazusima, po trbuhu, ispod dojki, kapcima, ali se mogu pojedinačno javiti i na drugim mjestima. Ustvari, skoro svaki čovjek ima bar jedan fibrom na koži tako da ova pojava i nije baš rijetka.

Oni mogu predstavljati problem zbog toga što nastaju na mjestima gdje se koža tare pa ih se povrijedi, zbog čega se mogu upaliti, krvariti i narasti.

Njihov broj i veličina se povećava s godinama. Nije poznat uzrok njihovog nastanka, ali nasljeđe i debljina su bitni faktori u njihovom razvoju. Njihov broj varira prosječno od par pa do nekoliko stotina.

Dobra stvar je da ih možete ukloniti i u vašem domu bez odlaska ljekaru. Potreban vam je samo jedan sastojak a to je jabučni ocat kojeg svi imamo u kući. Ovo je sve što vam je potrebno da ih uklonite vez krvarenja i bez ikakvih ožiljaka.

Smatra se da je jabučni ocat jedan od najefikasnijih kućnih lijekova, a može se koristiti za liječenje različitih zdravstvenih stanja, a uklanjanje fibroma je jedan od njih, zahvaljujući svojoj kiselosti.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno