Fibromi su zapravo dobroćudne izrasline na koži koje su prema definiciji ustvari benigni tu mor vezivnog tkiva.

Na koži izgledaju kao maleni mekani čvorići, papulice na peteljci iznad nivoa kože, veličine od par milimetara pa do centimetra u promjeru.

Obično su boje kože, ali mogu biti i svijetlo pigemntiani, dok promjene nisu zloćudne, ali ih je u toku života sve više, zbog čega se vide i predstavljaju estetski problem.

One najčešće nastaju u srenjoj životnoj dobi i na mjestima gdje se koža iritira pa su zbog toga najčešće na vratu, pazusima, ispod dojki, preponama, po kapcima, trbuhu, ali se mogu pojedinačno javiti i negdje drugo na koži. Skoro svaki čovjek ima bar jedan fibrom na koži tako da ova pojava nije toliko rijetka.

Oni mogu predstavljati problem zbog toga što nastaju na mjestu gdje se koža iritira pa ih se tako povrijedi zbog čega se mogu upaliti, krvariti, mogu narasti i slično tome.

Njihov broj i veličina se povećava s godinama.

Mi vam donosimo metodu koja djeluje kod većine ljudi, a evo i kako:
Pažljivo operite područje oko fibroma i to tako što ćete koristiti vodu i blagi sapun. Nakon toga posušite. Natopite komadić vate jabučnim octkom pa onda iscijedite višak. Položite pamuk direktno na fibrom te ga zalijepite da budete sigurni da će ostati na mjestu. Ostavite ga nekih 15ak minuta pa isperite vodom. Ponovite ovaj postupak tri puta na dan, par dana do sedam dana ili više ukoliko je to potrebno. Bradavica bi prvo trebala potamniti, a onda bi trebala nastati krastica, pa će se osušiti i na kraju sve otpasti.

Preporučeno