Doktor Nestorović je pokušao da ljudima iz medija objasni šta je to u posljednje vrijeme najviše iznenadilo epidemiologe, a to je da će se u Srbiji desiti produžena epidemija, jer još uvijek djeca i stariji nisu došli u kontakt sa virusom, pa će sve to da traje još nekih dodatnih 10-tak dana, kao i da se očekuje da se nakon šeste sedmice očekuje pad virsa. Pored toga je dodao i da je situacija dobra kada je vrijeme u pitanju, i da su UV zraci vrlo važni u borbi protiv korona virusa, kao i da on nakon Vaskrsa očekuje dosta povoljniju situaciju.

On je rekao “Ima i drugih načina da se virus prenese, a koji nisu baš tipični kao do sada. Dosadašnji respiratorni virusi nisu imali ovako dug period inkubacije, kao šro je to slučaj sa korona virusom, koji traje čitave 2 sedmice. Nema virusa koji nakon infekcije ostaju prusutni. Međutim ono što je specifično je što se ovaj virus može izlučiti kroz stolicu, pa su tako toaleti, naročito oni u bolnici itekako problematični.

Pored toga, ovaj doktor je rekao da ovaj virus isti tako može da napravi probleme i oštećenja na bubregu a nije isključeno ni da će napasti jetru kao i crijeva. Ono što je ma nje moguće jeste da može doći do upale mogza, što je skoro i nemoguće zaustaviti. Također je dodao i ada ćemo za svega nekoliko semica moći da živimo sasvim normalnim životom koji smo vodili ranije. Međutim, pitanje koje se najviše postavlja jeste da li postoji mogućnost da se jesen vrati na jesen.

Preporučeno