Iako je vrijeme na našim prostorima u prvim danima 2021. godine lijepo i više podsjeća na proljeće, ali postoje mjesta koje žive istinske zimske uslove.

Već smo upoznati sa time da je i na našim prostorima prije nekoliko godina bilo toliko hladno, da nisu takve temperature zabilježene u zadnjih stotinu godina. U Bosni i Hercegovini su zabilježene toliko niske temperature, da je grad Tuzla bio najhladniji sa minus 24 stepena. Iako nama to izgleda kao toliko puno, u pojedinim dijelovima svijeta je to normalno, a ekstremno predstavlja minus 40 i preko minus 40 stepeni.

Tako je na primjer u Rusiji u pojedinim dijelovima, i takvu priču vam donosimo i danas u ovom članku.

Novosibirski je grad u kojem je trenutna temperatura minus 40. Poslije Moskve i Sant Peterburga to je treći grad po veličini u Rusiji, a ovakve temperature nisu ništa eobično za ovu prijestonicu Sibira.

Dobar dio svijeta ne može ni da zamisli kako izgleda život pod ovakvim uslovima, kad se lede trepavice, zima šara prozore, voda se u jednom trenutku pretvara u led…

Poznati novinar Alek Lun (Alec Luhn) koji trenutno i boravi tamo, je podijelio fotografiju na kojoj zaleđene nudle prkose logici sleđene u vazduhu, a pored njih je jaje koje se zaledilo i prije nego što je stiglo do samog tanjira. Ova fotografija je trenutno hit razglednica iz Novosibirka i pokrenula je veliki broj ljudi da fotografijama pokažu kako ustvari izgleda zima u ovom gradu.

Preporučeno