Nina Badrić spada u red najboljih Hrvatskih pjevačica. Radi se o ženi koja je isključivo svojim vokalom gradila karijeru i spada danas u red diva balkanskih jer se zaista uvijek uljudno ponašala, bez ispada i afera. Može se reći da je uz Aleksandru Radović, Maju Sar, Mariju Šerifović, Jelenu Tomašević vjerovatno jedna od rijetkih diva muzike. Sada su se pojavile zanimljive fotografije ove pjevačice.

O adolescenciji:

Adolescencija je prijelazna faza fizičkog i psihološkog razvoja koja se obično javlja u periodu od puberteta do punoljetstva (punoljetnost). Adolescencija se obično povezuje sa tinejdžerskim godinama, ali njegovi fizički, psihološki ili kulturni izrazi mogu početi ranije i završiti kasnije. Na primer, pubertet sada tipično počinje tokom preadolescencije, posebno kod žena. Fizički rast (posebno kod muškaraca) i kognitivni razvoj mogu se proširiti do ranih dvadesetih godina. Prema tome, dob daje samo grubu oznaku adolescencije, a znanstvenicima je teško složiti se oko precizne definicije adolescencije.

Temeljno razumijevanje adolescencije u društvu zavisi od informacija iz različitih perspektiva, uključujući psihologiju, biologiju, istoriju, sociologiju, obrazovanje i antropologiju. Unutar svih ovih perspektiva, adolescencija se doživljava kao tranzicijski period između djetinjstva i odrasle dobi, čija je kulturna svrha priprema djece za uloge odraslih. To je period višestrukih tranzicija koje uključuju obrazovanje, obuku, zapošljavanje i nezaposlenost, kao i prelazak iz jedne životne okolnosti u drugu.

Kraj adolescencije i početak odrasle dobi varira od zemlje do zemlje. Štaviše, čak i unutar jedne nacionalne države ili kulture, mogu postojati različiti uzrasti u kojima se pojedinac smatra dovoljno zrelim da bi im društvo moglo povjeriti određene privilegije i odgovornosti. Takve privilegije i odgovornosti uključuju vožnju vozila, pravni seksualni odnosi, služenje u oružanim snagama ili porotu, kupovinu i pijenje alkohola, glasanje, sklapanje ugovora, završavanje određenih nivoa obrazovanja, brak i odgovornost za pridržavanje zakona. Adolescencija je obično praćena povećanom nezavisnošću koju daju roditelji ili zakonski staratelji, uključujući manje nadzora od preadolescencije.

Preporučeno
Loading..