Mi se sa našim današnjim člankom malo vraćamo u prošlost, i govorimo i pišemo o jednoj glumici koja je definitivno ostavila jako veliki trag u srpskoj kinematografiji. Krasila ju je velika ljepota, ali isto tako i jako veliki talenat za glumom je imala. Pokojna Zlata Petković ostavila je trag na domaćoj filmskoj industriji, a njezina smrt u 58. godini zatekla je sve nespremne, i mnogi su se itekako šokirali kada su čuli za njenu preranu smrt.

Zlata je imala mnogo talenata, a jedan joj je dala majka priroda, a tiče se njene nesvakidašnje ljepote, koja joj je donijela i pobjedu na izboru za Miss Jugoslavije, a bila je supruga skladatelja Aleksandra Sanje Ilića i sestra glazbenika Dejana Petkovića. Proslavila ju je svakako i uloga u seriji “Otpisani”, preminula je u prosincu 2012. godine i izazvala tugu u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Iako je djetinjstvo provela u Nišu s roditeljima Milicom i Borislavom, Zlata je zbog nepredviđenih vremenskih prilika zapravo rođena u Svrljigu. 

“Odrasla sam u socijalističkom režimu, moj otac Borislav je radio kao ekonomist, pa smo se često selili po raznim gradovima, i skoro nikako da nismo imali adresu prebivališta. Moja majka, Beograđanka, upoznala je mog oca u Boru. Dok je bila trudna sa mnom, posetila je moje bake i dede u Svrljigu, ali je tamo bila jako velika mećava i tamo me je rodila, kod moje bake Nadice. Ovo mjesto zauzima posebno mjesto u mom srcu jer sam tu provodila sve svoje godišnje odmore. Kuća moje bake bila je svjetionik demokracije, a ja sam uživala u slobodi igranja u njihovom golemom dvorištu tijekom toplih ljeta i snježnih zima.

Ona je ove prilike istakla i to da je njena majka Milica bila stroga, a otac popustljiv, a da sam odgoj bio tradicionalan i patrijarhalan, s jedinim pravilom da briljira u obrazovanju. Zanimljivo je da je Zlata imala brata Dejana koji je osamdesetih stekao popularnost kao pop pjevač. Dok su bili tinejdžeri, njihovi su se roditelji razišli. Zlatin markantni izgled privukao je pozornost urednika jugoslavenskog tabloida koji ju je pozvao da se natječe na prvom takmičenju ljepote 1969. godine. Izvukla je pobjedu i izborila mjesto u finalu izbora za Miss Jugoslavije u Zagrebu. Iako je došla kao prva pratilja, njezin put tu nije završio. Predstavljala je Jugoslaviju na natjecanju u Tokiju, a nastupila je kao godinu dana starijam jer je imala samo 17 godina starosti.

Do 1971. Zlata je bila okrunjena titulom Miss Jugoslavije i otputovala je u London na međunarodno natjecanje. Zlata je tijekom studija radila na Televiziji Beograd kao spikerica i prva je poželjela dobrodošlicu gledateljima na eksperimentalni Drugi program. Kao model često je putovala u Zagreb, izlažući kultne dizajne Žuži Jelinek. Usred svog akademskog bavljenja našla se pod mentorstvom profesorice Ognjenke Milićević. Uz Bogdana Diklića, Radoša Bajića, Snežane Savić, Ljiljanu Stjepanović, od kojih je pokupila apsolutno svo glumačko znanje. Čim je primila diplomu, redatelj Aca Đorđević produžio joj je željenu ulogu Marije u hit seriji “Otpisani”, a ostalo je istorija što se tiče njene karijere. Ova se prilika nije propustila i postala je i više nego dobra glumica. 

Preporučeno