Prosječan čovjek u jednom danu proizvede pola litra plina u crijevima.

Ukoliko sve ide po planu, ova se količina fino rasporedi na 15ak elefantnih ispuštanja dnevno. Ali, priznajte, ima dana kada vam se čini da ste prekoračili normu, a zašto je tako?

Gastroenterologinja Patricia Ramond je objasnila za Refinery 29 sve što vas je ikad zanimalo o aktivnosti koje se svi srame. Ovo je fiziološka potreba, u potpunosti obavljanja nužde. Jednostavno moramo osloboditi intestinalni plin koji se nakuplja kao rezultat probavljanja hrane koju pojedemo. Jedan dio otpada i na gutanje zraka dok jedemo ili dok pričamo. U trećem slučaju, ovo je posljedica razmnožavanja bakterija u crijevima.

U avionu
Možda ste primjetili kako ste “liberalniji” dok putujete avionom. Za ovo postoji jedan logičan razlog. Istraživanje je pokazalo da visina uzrokuje širenje plinova u našem tijelu. Ovo vodi do nadutosti i plinovitosti, tako da se možete opustiti, svima se ovo dešava.

Zdrava prehrana
Ne prerađuje se baš svaka hrana koju jedemo. Sve ono što tanko crijevo ne može da probavi do debelog crijeva, gdje se “kuha”. Nažalost, najsmrljivije plinove možete najzdravijoj hrani koju jedete. Povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke generiraju smrad. Brokula, kupus, luk i klice sadrže ugljikohidrate koje trbuh i tanko crijevo isto tako ne mogu probaviti.

Previše zraka
Već smo apsolvirali da nije svaki golub kojeg pustimo plin. Neki su i zrak koji progutate dok pričate. Dobra je vijest da takvi ne smrde, za razliku od podmuklih tihomira koji su čisti plin. Više zraka obično gutaju ljudi koji brzo jedu, piju mnogo gaziranih pića, žvaču žvakaće.

Preporučeno