Sjednica Krizng štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa održana je jutros u devet sati a na dnevnom redu bilo je i razmatranje i pooštravanje mjera u borbi protiv korona virusa jer je u Srbiji predhodne registrovan skok broja novozaraženih i pacijenata na respiratorima.

Ovaj put, sjednica je završena oko 10 i 20 sati. Potom se javnosti odmah obratila doktorica Darija Kisić Teoavčević, koja je zamjenica direktorke Instituta Batut, koja je prva kazala da nošenje maski i distanca i nadalje ostaju kao osnovne mjere za koje je praksa dokazala da spašavaju živote.

Dakle, Krizni štab je odlučio da od danas nošenje maski bude obavezno i na otvorenom, a lokalnim samoupravama se zabranjuje da izdaju dozvole za okupljanja. Od ponedeljka će i Arena opet biti spremna za prijem pacijenata koji su oboljeli od korona virusa.

Doktorica Kisić navela je da su opšte preventivne mjere, fizička distanca i nošenje maske, osnovne mjere koje će spasiti živote.

“Pooštrava se svaka dosadašnja mjera u smislu kontrole primjene. Iako je ograničenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primjera da su bila organizovana i slavlja i okupljanja. Izdaje se zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju ovakvu vrstu okupljanja”, kazala je Kisić poslije sjednice Kriznog štaba.

Ona je naglasila i to da maske moramo da nosimo svi, svuda, uključujući i otvorene prostore. “To je mkera koja je efikasna i treba da je se svi pridržavamo. Ova mjera je obavezujuća”, rekla je Kisić. Osim toga, dodala je i da od danas svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje svih preventivnih mjera.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno