Severina Kojić je jedna od najpoznatijih pjevačica u Hrvatskoj ali i na Balkanu općenito. Međutim malo je poznato da je Severina dobila ulogu u filmu Posljednji Srbin. Inače reditelj ovog film je Predrag Ličina a riječ je o prvoj zombi komediji u Hrvatskoj.Inače Seva je u ovomfilmu glumila Gambini de Norde inače aktivisticu iz Italije koja se inače bavi zaštitom zombija.
POJEDINI MEDIJI PIŠU KAKO ĆE ULOGU U OVOME FILMU TUMAČITI I sEVERININ SUPRUG iGOR kOJIĆ I DA ĆE U PRINCIPU SAMO BITI STATISTA.

Zombi je također izmišljeni undead koji se stvara kroz reanimaciju ljudskog tijela. Zombiji se najčešće nalaze u žanrovima žanra užasa i fantazija. Termin potiče iz haićanskog folklora, u kojem je zombi mrtvo tijelo koje se reanimira različitim metodama, najčešće magijom. Savremeni prikazi reanimacije mrtvih ne podrazumevaju nužno i magiju, ali se često pozivaju na naučne fiktivne metode kao što su nosioci, radijacija, mentalne bolesti, vektori, patogeni, naučne nesreće itd.

Engleska reč “zombi” prvi put je zabeležena 1819. godine, u istoriji Brazila, od strane pesnika Roberta Southeya, u obliku “zombi”. Oksfordski engleski rečnik daje poreklo te reči kao zapadnoafričku, i upoređuje je sa reči Kongo nzambi (bog) i zumbi (fetiš). Kimbundu-to-portugalski rječnik iz 1903. definira srodnu riječ nzumbi kao dušu, dok ga kasnije Kimbundu-portugalski rječnik definira kao “duh koji bi trebao lutati zemljom kako bi mučio žive.

Preporučeno
Loading..