Što se tiče stanja Srbije, još uvijek nema nikakvih lijepih vijesti. U posljednjih mjesec dana je preminuo veliki broj ljudi u ovoj državi, a mnogi iz polja showbizza, a neki su i dalje mnogo bolesni. Situacija postaje nepodnošljiva. I danas su nam pristigle jako loše vijesti. Naime, generalni sekretar i počasni član Srpske Akademije Nauke i Umjetnosti, akademik Marko Anđelković, nažalost je preminuo jučer u 75 godini života, poslije teške i duge bolesti, prenose mediji iz Srbije.

Ukoliko niste bili informisani, on je bio najpoznatiji Srpski genetičar koji je dao ogroman doprinos inžinjeringu genetike i tokom svog višedecenijskog rada je dao veliki doprinos svojoj struci. Njegovi su radovi vjerovali ili ne, bili korišteni čak i na nekim fakultetima van granica Srbije. Anđelković je uživao veliko poštovanje kod svojih kolega, a vjerujemo kako će njegova naučna djela biti parametar znanja za neke generacije koje tek treba da dođu. Anđelković je diplomirao u Beogradu još davno 1968. godine. Svoje djetinjstvo i odrastanje je proveo u Beogradu.

Sljedećih 10 godina je završio dvije jako teške specijalizacije na polju genetike u Tibingenu i Beču, a njegovi završni radovi su dobili najveća moguća priznanja i pohvale na polju genetike. Bio je redovan profesor na Biološkom fakultetu u Univerziteta u Beogradu, a funkciju generlnog sekretara SANU vrpio je sve do 2015. godine. Pored toga, bio je i predsjedik Akademskog odbora “Čovjek i životna sredina” kao i još mnogo drugih važnih građanskih udruženja i organizacija.

Preporučeno