Kija i Sloba su prošle godine bili u centru pažnje zbog toga što su u rijalitiju bili dio najpopularnijeg tronošca. Nakon rijalitija su se razveli ali su mnogi počeli sumnjati da su oni ipak skupa s obzirom da jako puno vremena provode skupa.

O ulici:

Ulica je javna saobraćajnica (obično popločana) u izgrađenom okruženju. To je javna parcela koja se susreće sa zgradama u urbanom kontekstu, gdje se ljudi mogu slobodno okupljati, komunicirati i kretati se. Ulica može biti jednostavna kao patch od prljavštine, ali je često popločana tvrdom, izdržljivom površinom kao što je beton, kaldrma ili cigla. Dijelovi se također mogu poravnati s asfaltom, uložiti u tračnice ili na drugi način pripremiti za smještaj pješačkog prometa.

Prvobitno, riječ ulica značila je asfaltirani put (latinski: via strata). Riječ ulica se još uvijek koristi kao kolokvijalno kao sinonim za cestu, na primjer u vezi s drevnom uličicom, ali stanovnici gradova i urbanisti crtaju ključnu modernu distinkciju: glavna funkcija ceste je transport, dok ulice olakšavaju interakciju javnosti. Primeri ulica su pešačke ulice, uličice i ulice u centru grada koje su previše natrpane da putna vozila prođu. Nasuprot tome, autoputevi i autoputevi su vrsta puteva, ali malo njih bi ih nazvalo ulicama.

Riječ street ima svoje porijeklo u latinskim slojevima (što znači “asfaltirani put” – skraćenica od via strata); ona je stoga povezana sa slojem i stratifikacijom. Prva evidentirana upotreba riječi stratæ koja se odnosi na put je napravljena od strane Eutropija.  Stari grčki stratos znači vojska: grčki su izvorno izgradili puteve za premještanje svojih vojski. Stari engleski je primijenio riječ na rimske ceste u Britaniji, kao što su Ermine Street, Watling Street, itd. Kasnije je dobila dijalektičko značenje “naseljavanja sela”, koje je često bilo postavljeno na rubovima rimskih puteva i ta naselja su često dobijala ime Stretton. U srednjem veku, put je bio put kojim su putovali ljudi, sa ulicama koje su se konkretno odnosile na asfaltirane puteve

Preporučeno
Loading..