Suzan Bojl se devet godina nakon svog učešća u takmičenju Britanija ima talenat pojavila u američkoj verziji ovog talent šoua.
Suzan je devet godina poslije opet zapjevala pjesmu WIld Horses a ta pjesma ju je proslavila. Zanimljivo je da je suzan nakon devet godina pronašla dečka ali i drastično promijenila svoj izgled. Naime, njen nastup je pregledalo tri mliona ljudi. U nastavku pogledajte kako je sve izgledalo.

O TALENTU:

Sposobnost i kvocijent inteligencije su povezani, i na neki način različiti pogledi na ljudske mentalne sposobnosti. Za razliku od originalne ideje inteligencije, sklonost se često odnosi na jednu od mnogih različitih karakteristika koje mogu biti nezavisne jedna od druge, kao što su sposobnost za vojni let, kontrola vazdušnog saobraćaja ili kompjutersko programiranje. Ovaj pristup mjeri mnoštvo različitih vještina, slično teoriji višestrukih inteligencija i Cattell-Horn-Carroll teoriji i mnogim drugim modernim teorijama inteligencije. Općenito, vjerojatnije je da će testovi sposobnosti biti osmišljeni i korišteni za odluke o karijeri i zapošljavanju, a testovi inteligencije će se vjerojatnije koristiti u obrazovne i istraživačke svrhe. Međutim, među njima postoji dosta preklapanja i često mjere iste vrste sposobnosti. Na primjer, testovi sklonosti, kao što je baterija za profesionalne sposobnosti u oružanim snagama, mjere dovoljno sposobnosti da mogu poslužiti i kao mjera opće inteligencije.

Jedna konstrukcija kao što je mentalna sposobnost meri se višestrukim testovima. Često, grupa testnih rezultata osobe će biti visoko međusobno povezana, što čini jednu mjeru korisnom u mnogim slučajevima. Na primjer, SAD. Opće sposobnosti za učenje u Odjelu rada određuju se kombiniranjem verbalnih, numeričkih i prostornih rezultata. Međutim, mnogi pojedinci imaju vještine koje su mnogo veće ili niže od njihovog ukupnog mentalnog kapaciteta. Podtestovi sklonosti se koriste unutar pojedinačno kako bi se odredilo koje zadatke pojedinac ima više u izvođenju. Ove informacije mogu biti korisne za određivanje koje su najbolje uloge za zaposlene ili kandidate. Često, prije korištenja rigoroznijih testova sklonosti, pojedinci su pregledani na osnovni nivo sposobnosti kroz prethodno završen proces, kao što su SAT rezultati, GRE rezultati, GATE rezultati, stupnjevi ili drugi certifikati.

Preporučeno
Loading..