Od ove ljetnje sezone je moguće da, ako učinite saobraćajni prekršaj na teritoriji EU, a on bude dokumentovan, na kućnu adresu dobijete jako neprijatno iznenađenje u vidu naloga za uplatu kazne koja se kreće od stotinu do 1500 eura.

Ako ne izmirite tu kaznu na vrijeme, slijedi vam zabrana ulaska u EU koja se teško i dugotrajno ukida. Za jedan od najčešćih prekršaja a to je prekoračenje brzine, vozači bi možda mogli da pomisle da, s obzirom da su iz druge zemlje, koja nije dio EU, neće morati da odgovaraju. Ali, slučaj koji se jednom vozaču iz Srbije desio u Sloveniji sve to demantuje.

Dakle, čovjeku koji je za oko 15 kilometara na sat prekoračio brzinu, na njegovu beogradsku adresu je oko pola godine kasnije stigla kazna za taj prekršaj u iznosu od 250 eura.

“Ako vam na kućnu adresu stigne kazna, nemojte to olako svatiti, konsultujte se sa adavokatom i vidite koja su vaša prava jer vas u suprotnom to može skupo koštati”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja.

Bilo koji vozač sa našim tablicama koji se oglušio o prekršajni nalog ili kaznu, ima problem ukoliko je snimljen kamerom, jer čak i najmanja opština u nekoj od zemalja članica EU protiv njega može da pošalje prijavu jedinstvenu tijelu EU i da zatraži sankcije.

Ukoliko se ovo dogodi, vlasnik automobila će na prvom graničnom prijelazu saznati da mu je ulazak u EU zabranjen, a skidanje sa ove liste može potrajati i do nekoliko godina.

Preporučeno