Božur se smatra za biljku koja spada u najzahvalnije biljke za održavanje, a njegovi raskošni vcjetovi su najljepši ukras bašta kao i domaova u proljeće. Poznat je i po svom latinskom nazivu Paonia. Na svom imenu može da zahvali grčkom bogu Peon, koji je izliječio Plutona ovom biljkom. Zeus je bio primoran da preobrazi učenika u predivan cvijet, kada je pokazap da ovaj više obećava od učitelja. Kinezi su narod koji je među prvima prepoznao njegovu ljepotu.

Njihovo strpljenje je zaslužno zašto je ovaj cvijet tako fino odnjegovan i kultivisan. Radi se o raskošnom cvjetnom grmu koji može da naraste u visinu od 1 do 2 metra. Cvjetanje traje od sredine maja do sredine juna, u ljubićastim, crvenim, bijelim, roze i žutim bojama. Ovi predivni cvjetovi božura i njihova sposobnost da nam se svako proljeće vraćaju i to 100 godina, pa čak i duže, samo su jedna od nevjerovatnih stvari koje krase ovaj grm. Ružičasta boja je idealna za vjenčane bukete i uređenje stola. Bijela i svijetlo ružičasta prikazuju neki sramežljivi aspekat značenja, te ponekad može da znači žaljenje kao i izvinjene zbog neke neprijatne situacije.

Jako crvena boja se najviše cijeni u Kini i Japanu, a ova se boja povezuje sa pošetovanjem. Osim toga, najznačajniji je simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama. Nedavna naučna ispitivanja spojeva u ovom cvijetu pokazala su veliki napredak u otkrivanju lijeka protiv nakupljanja mastocita, teških infekcija koje su inače optorne na antibiotike kao i upalnih reakcija bez uzoraka.

Preporučeno