Ovih dana je u Bosni i Hercegovini, odnosno u glavnom gradu, održana prva povorka ponosa koja je okupila više od pet stotina učesnika, koji su se prošetali ulicama Sarajeva, odlučni u svojoj borbi za jednaka prava koja imaju i svi ostali građani. Organizotori prvog bh. pridea su pozvali sve učesnike na miran i dostojanstven skup, a na kraju je sve tako i prošlo. Oni su se potrudili da svi učesnici imaju i flašice sa vodom.

Na sve strane su se nalazile zastave u duginim bojama, te veliki broj transparenata koji su pozivali na ljubav, mir i toleranciju. Ono što je privuklo pažnju svi građana jeste što su i Žene u crnom podržale bh. povorku ponosa. Među pripadnicima LGBTIQ skupine, nalazilo se i mnogo drugih ljudi koji su imali za cilj da pruže podršku svojim sugrađanima koji su nerijetko predmet nepravde.

U Titovoj ulici koju su ovom prilikom osigurali brojni policijski službenici, vladala je opuštena atmosfera bez tenzija, a ono što je sve ostavilo bez daha bila je činjenica da su kasnije učesnici povorke dijelili banane svim policajcima koji su bili zaduženi za njihovu sigurnost ovog dana.

Organizovali su se i brojni skupovi koji su bili protiv povorke ponosa, ali ipak, sve je prošlo u najboljem redu, osim činjenice da su određeni dijelovi grada bili privremeno blokirani od strane pripadnika policije. Koje je vaše mišljenje o ovoj aktuelnoj temi, te na čijoj ste vi strani? Pišite nam svoje mišljenje u komentarima ispod našeg današnjeg članka.

Preporučeno
Loading..