Pozanti epidemilog Predrag Kon izjavio je danas da smanjivanje broja zaraženih od korona virusa direktno zavisi od discipline i upozorio je da je jako važno sprovoditi sve mjere, da se Srbija ne bi vratila u potpuno nestabilnu situaciju.

Doktor Kon je kazao da propisane mjere moraju da se sprovode, a neophodna je i kontrola jer, iako se situacija stabilizuje, ona je daleko od dobre situacije, kakva je bila poslije prvog vala.

– Svjestan sam da su ljudi željni provoda, ali molim da se uzdrže. Bilo je situacija da su se okupljali mladi na Kalemegdanu, grupe veće od deset osoba na istom mjestu. Isto tako, molim roditelje da utiču na svoju djecu. To je važno da bi brojke bile manje – rekao je Kon.

Kako je ovaj epidemiolog dodao, on je lično zadovoljan što Ministarstvo prosvjete priprema program za septembar.

– Mislim da je to jako adekvatno, ali je vrlo bitno da svako nosi svoj dio odgovornosti u ovoj situaciji – kazao je Kon.

Kon je isto tako rekao i da je teško davati dugoročne prognoze.

– Mi možemo da dajemo prognoze na sedmicu dana. U naredne tri sedmice imat ćemo spuštanje krive. Nakon toga dolazi period gdje će se održavati na tom nivou, da li će se ugasiti ostaje nam da vidimo. A sa dolaskom jeseni i zime je očekivano da može ponovo da se pojavi – kazao je Kon.

Dakle, vrlo je bitno da se pridržavamo mjera baš zbog toga da se kriva što prije spusti kako bi se vratili svojim normalnim životima koje toliko priželjkujemo.

Preporučeno