Ana Nikolić svojevremeno je važila za jednu od najatraktivnijih žena u Srbiji. Danas nažalost ona nije ni nalik na onu djevojku za kojom su muškarci uzdisali.

Inače Ana Nikolić je rođena u Paraćinu:

Paraćin je grad i opština u Pomoravskom okrugu centralne Srbije. Nalazi se u dolini Velike Morave, severno od Kruševca i jugoistočno od Kragujevca. U 2011. godini grad je imao 24.573 stanovnika. Imao je i civilni aerodrom.
U selu Drenovac postoji neolitsko arheološko nalazište. U 8. stoljeću prije Krista pronađena je keramika Basarabija s prikazom kućnog kurca. Rimska utvrda u Momčilovom gradu proizvela je veliki broj kovanica vizantijskog cara Justinijana (525-565).

Srednjovjekovni grad Petrus dao je car Dušan lokalnom županu Vukoslava. Petrus je bio centar Petruske regije, jednog od duhovnih centara srednjovjekovne Srbije. Obuhvatio je 14 manastira i crkava, sve iz 14. stoljeća, duž rijeka Crnice i Grze. Od 2017. godine obnavlja se nekoliko manastira, a planira se i obnova grada Petrusa i uspostavljanje turističkog kompleksa koji bi obuhvatio i grad i manastire.

Paraćin se prvi put pominje 1375. godine. Kneza Lazara iz Srbije je te godine izdala povelju manastiru Velika Lavra kojom je dodeljivala manastirska sela u Petruškoj oblasti i čamac Trga Parakina (“Grad Parakin brod”). ). Smatra se da je ime grada poticalo od Parakina, ime trajekta koji je prevozio ljude preko rijeke Crnice, na kojoj se nalazi grad. Vremenom se ime razvilo u Paraćin.

U 19. veku, izgradnjom pruge i njenim daljnjim grananjem, a već se nalazi na najvažnijoj trasi puta, Tsarigradskom putu, Paraćin je postao glavno saobraćajno čvorište. Industrija je pratila saobraćaj, tako da je Paraćin bio jedan od najvećih industrijskih centara Srbije u 19. i 20. veku i najgušće naseljeni grad u zemlji krajem 19. veka.

Preporučeno
Loading..