Stranica Top tens je jedna jako popularna stranica i ona je uradila jednu jako interesantnu anketu gdje su zapravo napravili jednu analizu najglupljih nacija na svijetu.


Zanimljivo je da se na prvom mjestu te liste našla jedna od zemalja sa Balkana, a nije riječ o Bosancima. Naime, ovo sigurno niste očekivali ali najgluplja nacija na planeti su Hrvati. Ovu vijest su prenijeli i neki portali u Hrvatskoj pa su se i sami pohvalili time da su ih drugi proglasili glupanima. Razlozi zbog kojih se Hrvati smatraju glupima je fašizam i neonacizam koji je duboko ukorijenjen kod Hrvata, a ni ksenofobija im nije strani pojam. Čak su ih okarakterisali i kao mazohiste. Na drugom mjestu su Amerikanci a poslije njih su Sjevernokoreanci. Četvrti najgluplji narod su Srbi a peti su Srednjoafrikanci.

Glupost je kvalitet ili stanje gluposti, ili čin ili ideja koja pokazuje svojstva gluposti. U istraživanju karaktera “Glupog čoveka” koji se pripisuje grčkom filozofu Teofrastu (c.337 – 287 pne), glupost je definisana kao “mentalna sporost u govoru ili akciji”. Moderna engleska reč “glupi” ima širok spektar primena, od spore pameti, tuposti osećanja ili senzacije, ili nedostatka interesa ili tačke ( uznemirujuće, razdražujuće). To može značiti ili urođenu odsutnost sposobnosti za rasuđivanje, ili privremeno stanje omamljenosti ili sporog uma.

U razumevanju gluposti, James F. Welles definira glupost na ovaj način: “Termin se može koristiti da označi mentalitet koji se smatra informisanim, namernim i maladaptivnim.” Welles razlikuje glupost od neznanja; mora se znati da djeluju u svom najgorem interesu. Drugo, to mora biti izbor, a ne prisilni čin ili nesreća. Na kraju, to zahteva da aktivnost bude neprilagođena, jer je u najgorem interesu aktera, i posebno dizajnirana da spreči prilagođavanje novim podacima ili postojećim okolnostima.

Preporučeno
Loading..