Naturlog Georgije Nazarov upozorava na moguć štetni efekat zbog načina obrade ovog ukusnog povrća.

Ipak, potrebno je sagledati negativna i pozitivna dejstva kiselog kupusa, tako kaže Gergij Nazarov, koji je ruski naturolog.

Kako bi ukiselili kupus koristi se velika količina soli, a to nije baš zdravo, posebno što se poslije jela pije velika količina vode. Kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska, a so u organizmu postaje opterećenje za bubrege, taloži se u zglobovima kao i u krvnim sudovima. Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos natrijuma i kalijuma, pa utiče na grčenje vaših mišića posebno oko vrata i kičme, prenosi Espreso.

Ukoliko se već konzumira kiseli kupus, trebalo bi u potpunosti izbaciti so i iz drugih namirnica i obroka.

Nemir u nogama i rukama se često javlja kao posljedica neravnoteže kalijuma i natrijuma isto, koje donosi previše soli. Sve više istraživanja ukazuju i na povezanost upotrebe soli u ishrani i pojavi nekih vrsta najgoreg oblika bolesti.

So se sa kiselog kupusa ne uklanja u potpunosti čak ni pranjem listova prije same upotrebe. Naime, sa kiselim kupusom, koji je bez sumnje koristan, ipak treba biti oprezan. Dakle, iako je kiseli kupus pun vitamina C, treba da obratite pažnju koliko ga konzumirate, zbog toga što sama so vam može da naškodi. So zadržava vodu, a to itekako može da naškodi vašim kostima i zglobovima.

Preporučeno