U ovom članku predstavit ćemo vam klasično tijesto za domaću pitu.

Potrebno vam je slijedeće:
– cca jedan kilogram bijelog brašna
– malo soli
– jedno jaje
– pola litra tople vode

Priprema se na slijedeći način:
Prvo neka vas ne brine vrijeme koje je potrebno za pripremanje recepta, radi se o ukupnom vremenu zamješivanja, stajanja, premjesivanja, opet stajanja, nadolaženja, sve do samg filovanja pite. Imamo i jedno upozorenje za neiskusne, prije samog početka pravljenja pite, obucite nešto staro od odjeće, zbog toga što ćete po završetku biti brašnjavi i masni.

Dakle, prvo brašno prosijati, i neka bude sobne temperature. Prosijte ga u dublju zdjelu. Rukom napravimo jedno udubljenje u brašnu, u njega ubacite i jaje i so. Lijevom rukom ćemo nasuti vodu, malo po malo, a desnom rukom miješamo, ponavljamo rukom, a ne varjačom ili viljuškom. Malo po malo sipajte vodu, a desnom rukom mijesite, dok ostatak brašna opkoljava smjesu koju mi mijesimo.

Sami ćete odrediti količinu tijesta koja nam je potrebna za obrok, a od ove navedene količine treba da dobijete tri jufke, to je dosta za tepsiju promjera 50. Mijesimo i kada smo došli do količine tijesta koja nam je dovoljna, prekidamo sa dodavanjem vode, i sada možemo mijesiti sa obje ruke. U vangli ćete imati još brašna oko tijesta i neka ga trebat će vam kasnije.

Tijesto je već tada dovoljno čvrsto i nema potrebe za pretjeranim posipanjem brašna da ne bi poastalo pretvrdo.

Kako bismo to izbjegli, ovo još nedovršeno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj površini.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno