Ovo je vjerovatno jedan od posljednjih članaka koje ćemo pisati na temu Angele Merkel, dok je još uvijek na dužnosti kancelara države Njemačke.

Poznata čelična lejdi, koja je tresla čitavim svijetom, a cijelu Evropu je držala u maloj šaci, zbog toga što je ona ta koja je odobravala kredite i koja je dozvoljavala sve po pitanju evropske ekonomije.

Čak je i jedna Amerika kao i Rusija na čelu sa Putinom, jednostavno je morala čekati na njeno odobrenje, zbog toga što ako se zakačite sa Angelom Merkel, onda vam se nikako ne piše dobro. Ali, vrlo dobro se zna ona stara narodna poslovica, da svemu jednom mora da dođe kraj. Tako je i Angela Merkel poslije punih 18 godina vladavine, otišla u definitivno zasluženu penziju.

Sve je to uzrokovano sa njenim zdravstvenim stanjem, zbog toga što je poznato da u zadnjih nekoliko godina ima sve simptome Parkinsonove bolesti, nije na prijemima mogla da stoji duže od pet minuta na jednom mjestu, tako da je uvijek morala da sjedne na stolicu. Isto tako, kada je potpisivala neke dokumente, uvijek joj se tresla ruka, ali nikada nije htjela da prizna da joj je zdravlje mnogo ugroženo.

Danas su se u Berlinu od ove velike kraljice oprostili sa šest minuta neprekidnog aplauza, a sve je ovo ona zaslužila svojim radom i djelovanjem u službi Njemačke.

Od danas ona više nije kancelar, a vraća se u svoju normalnu kuću, a ne vilu u kojoj je cijeli život živjela sa suprugom. Nikada nije nosila posebnu odjeću, a kada ju je jedna novinarka pitala čemu takav stajling, ona je kazala da je političarka a ne foto model.

Preporučeno