Ukoliko kao svoje podove imate parket, onda znate da njih treba redovno i pravilno održavati da bi oni uvijek bili sjajni i lijepi.

Jedno pogrešno sredstvo za čišćenje može da napravi jednu pravu katastrofu koju nećete moći tek tako sanirati. Zato će vam ovi trikovi za čišćenje različitih mrlja sa parketa doći kao naručeni. Sredstva za brisanje i sjaj drvenih podova ne morate da nužno kupujete nego ih možete i sami napraviti i to vrlo jednostavno.

Napravite sami smjese za čišćenje

Za uobičajeno brisanje parketam u boci sa raspršivačem potrebno je da pomiješate šolju vode s 3/4 šolje sirćeta, a onda dodajte dvije kapi deterdženta za pranje suđa, pola šolje alkohola i na kraju pet do deset kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Ovo domaće sredstvo za čišćenje drvenog poda nanosi se sa mekanom krpicom.

Crni čaj je isto tako dobar za vaše drvene podove. Potrebno je da u litar ključale vode stavite četiri kesice čaka pa ih ostavite unutar neko vrijeme, ali duže nego kad pripremate ovaj čaj za piće. Nakon toga, tečnost u potpunosti ohldite i time prebrišite podove.

Kod ogrebotina na drvetu posegnite za uljem uljane repice, a može vam poslužiti i biljno ulje. Pomiješajte ulje i sirće u razmjeri 2:1, a onda tu smjesu nanesite na oštećenja i nježno utrljajte u drvo. Ima još jedan način, a to je da istrljate ogrebotinu sakomadom oraha.

Trikovi za slučajeve koji su teži

Ukoliko imate kućnog ljubimca koji se pomokrio po drvenom podu, to očistite što peije. Najjednostavniji način je da fleku obilno pospete sodom bikarbonom i ostavite tako preko noći, na kraju pod operite vodom i blagim deterdžentom.

Preporučeno