Na više lokacija u Srbiji, uglavnom u šoping molovima, s provizijom od 5,25 posto, može se na kriptomatu podići novac od prodatog čuvenog bitkoina.

Isto toliko košta i kupovina ove valute, pa ko želi da trguje ovom popularnom virtuelnom monetom, neće baš proći jeftino, a uz to rizik da se sve poslije vrtoglavog uzleta može srušiti nije mali. Ali kao što su nas devedesetig godina sludjeli Dafina i Jezda, tako je ovih dana euforija s bitkoniom zahvatila cijeli svijet i naravno nije zaobišla ni državu Srbiju.

Najpopularnija kriptovaluta, koju niko nikada nije uzeo u ruke, okreće se na virtuelnim berzama i dostigla je vrtoglavih 40 hiljada dolara, a sve češće se čuje da može a naraste i do nevjerovatnih pola miliona, a zna nekada i premašiti milion.

Narodna banka Srbije i dalje ostaje pri svom stavu od prije sedam godina, bez obzira na Zakon o digitalnoj imovini, koji su nedavno donijeli, da bitkoin nije valuta za štednju i da, bez obzira na to što je za njim tako velika pomama u cijelom svijetu, ne može da garantuje da će se vaše ulaganje isplatiti.

– Građani prilikom ulaganja sredstava u kupovinu bitkoina ili njegovog korištenja treba da budu oprezni i svjesni da to čine na sopstvenu odgovornost i da samostalno snose sve finansijske rizike koji iz toga proističu. Narodna banka Srbije je par puta ukazala na to da bitkoin i druge virtuelne valute nisu zakonsko sredstvo plaćanja i da ni centralna banka, niti drugi organi javne uprave ne garantuju za njih.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno