Poznato je da je sa početkom evođenja mjera zaštite u Srbiji, ali i u ostatku regije, među prvim mjerama bila ona da se zatvore sve škole, fakulteti i vrtići, pa su s obzirom na to učenici i studenti svoje školovanje nastavili preko televizijskog programa odnosno on line nastavom koja se pokazala itekako efikasnom. Iako je bilo nekih manjih problema, cjelokupan dojam ovog vida održavanja nastave je zadovoljavajući, obzirom da je ovo novina u svijetu učenja.

Ovih dana se na ovu temu oglasio i ministar prosvjete u Vladi Srbije koji je na televiziji rekao da postoji mogućnost da se u školske klupe vrate đaci već sa početkom juna mjeseca, ali je naglasio i da će se on line nastava održavati i tokom proljetnih praznika koji su vezani za Vaskrs. Također je dodao i da je on sam pristalica toga da se ide na sigurno, ali da on nije epidemiolog i da se ne želi miješati u struku koja mu nije poznata. Ukoliko se đaci pak vrate u školu, postoji mogućnost da će njihovi učitelji prenjeti njima zarazu, pa je tako prokomentarisao kako nije baš najbolji trenutak da se sada vrati u škole.

“Ako kažemo da će čitav april biti jako težak sa virusom, ostaje nam cijeli maj da se situacija stabilizuje. Za to vrijeme ćemo da nastavimo sa nastavom na daljinu, odnosno on line nastavu. Zatim dolazimo do toga da će se po najgorem scenariju djeca u školu vratatiti tek početkom Juna. Stoga nam ostaje još više od mjesec dana, da se do kraja juna završimo sa svime, čitavu kolsku godinu, zaklučno sa malom maturom”.

Preporučeno