Nekada, pokušavajući se riješiti peruti, možda radite nešto što samo pogoršava već stvarno stanje.

Recimo, kosu možete prati previše često ili prerijetko, a način na koji četkate svoju kosu isto tako može da napravi razliku.

1. Kosu šamponirate prerijetko ili prečesto
Kada rijetko perete svoju kosu, na vlasištu se nakuplja sebum koji zajedno sa znojem stvara savršeno okruženje za pojavu čuvenih pahuljica. S druge strane, ni šampon se ne smije da koristi svaki dan. Uklonit ćete sva esencijalna ulja s vlasišta koja trebaju biti jaka i njegovana, a isušit ćete ga. Specijalisti preporučuju šamponiranje kose svaka dva ili tri dana ili čak više, kako bi se izbjegli svi ovi problemi.

2. Ne koristite regenerator
Onda kada kosu šamponirate, uklanjate i njen prirodni sebum, osim prljavštine i ostalih ostataka, ovaj sebum treba nadopuniti i to regeneratori rade. Kosi dodaju vitamine i hranjive sastojek, povećavaju i sjaj ali i volumen vaše kose, a spriječavaju i previše suhoću.

3. Imate osjetljivost na prirodne gljivice vaše kose
Perut nastaje onda kada prekomjernim rastom gljive zvane malassezia koja isto tako uzrokuje probeleme s aknama.

Svi ga imamo na koži, ali neki ljudi imaju puno masnije vlasište od drugih zbog toga što se ovaj kvasac hrani uljima kože. Tako se pojavljuju ove pahuljice. Iako se perut ne može izliječiti, može da se kontroliše.

4. Ne isperete dovoljno

Poslije ispiranja, na vlasištu možete ostaviti ostatke koji bi mogli da budu savršeno okruženje za razmnožavanje pahuljica zbog ove uobičajene gljivice koju svi imamo na svojoj koži.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno