Veliki broj građana našeg regiona su 60. i 70. godina prošlog vijeka otišli na privremeni rad u inostranstvo i uglavnom tamo i ostali do samih penzija.

A ovaj trend se nastavio i kasnije pa je veliki broj i muških i ženskih gastarbajtera, zarađivao svoj hljeb negdje drugo, a na godišnje odmore dolazio u svoju domovinu, a koje su poslove obavljali zavisi od toga kako su se tamo i snašli.

Novi talas odlazak trbuhom za kruhom je počeo od ratnih i poratnih godina na ovim prostorima ali i ne jenjava nikako, još jako veliki broj kvalifikovanih ljudi, odlazi u druge zemlje kako bi nastavili svoj život. 34. godišnja Vasvija H. je tamo tak osvoj put u bolji život započela u Italiji i za 20 godina provedenih tamo nije ostala nezapažena, poznata je kao zloglasni džeparoš od Rima do Milana, a navodno je samo u Rimu uhvaćena u krađi čak 40 puta.

Ona nosi nadimak madam lopov koji su joj dali italijanski mediji i važi za najpoznatiju kradljivicu u Evropi. Način na koji je Vasvija izbjegla zatvorske kazne je jako interesantan, po uzoru na ulogu Sofije Loren u jednom filmu u kojem je glumila kriminalca i stalno bila trudna kako ne bi otišla u zatvor, u filmu je imala sedmero dijece.

Vasvija je bila naprednija, ona je bila trudna čak 13 puta, samo kako bi izbjegla zatvorsku kaznu, tako prenose italijanski mediji. Tamo je izdato čak 20 potjernica za Vasvijom H., inače državljankom Bosne i Hercegovine, ali su potjernice svaki put završavala bez posljedica zbog toga što je ona uvijek bila trudna pa ne bi mogla ići u zatvor. Smatra se da je do sada izbjegla kaznu od 19 godina iza rešeteaka.

Preporučeno