Limun ima prirodnu moć izbjeljivanja, prijatan i svjež miris, izuzetno efikasno otklanja masne naslage, pa iz tog razloga predstavlja idealno rješenje za čišćenje kuće. Posebno je koristan u borbi protiv virusa i bakterija. Jednostavna smjesa limunovog soa i vode može da poslužio kao dezinficijent za veliki broj površina u vašoj kući. Njime možete da dezinfikujete i kvake na vratima, frižider, daljinkse upravljače raznih uređaja. Ovo južno voće je savršeno i za održavanje bijele odjeće, a sve što je potrebno da uradite jeste da napsete malo limunovog soka u mašinu za pranje veša.

Limun pored toga, efikasno uklanja mrlje sa odjeće, od vina, tečnosti u boji. Ukoliko u svom domu imate namještaj od kože možete da ispolirate i osvježite namještaj uz pomoć limuna, tako što ćete napraviti mješavinu limunovog soka i maslinovog ili drugog ulja u odnosu 1:2. To bi trebalo da skine sve ograbotine i oštećenja sa kođžnog namještaja, a pored toga, dobiće stari sjaj. Limun također možete izrezati na pola te ga upotrijbeiti kao spužvu. Stavite ga ispod slavine i isperite kako biste dobili izuzetan sjaj.

Osim toga, limun možete da iskoristite na način tako da ga narezanog ubacite u lonac vruće vode ili ga izrežete i stavite u zdjelu sode bikarbone i smjestite u sobu koju imate namjeru da osvježite. Također, masnućo i bakcile sa svojih drvenih ili plastičnih dasaka za rezanje, najlakše ćete ukloniti ukoliko natrljkate polovinu limuna ravno na njih. Ostavite malo da upiju sok koji je limun ispustio, a onda operite toplom vodom.

Preporučeno