Zbog svog oblika i raznovrsnosti boja, orhideje su omiljeno cvijeće skoro svakog doma.

U vrijeme ljeta, orhideje se zalijevaju jednom il dva puta sedmično, dok zimi čak jednom u dvije ili tri sedmice.

“Najbolje je da ih se zaliva kišnicom, ali i voda iz česme je također prikladna ako odstoji nekoliko dana. Zalijevanje je najbolje provesti u jutarnjim satima i to tako da kompost ostane vlažan, ali ne i razmočen”’, objasnila je magistra agronomije Ivona Žinić za “Vecernji.hr”.

Ako i vi uživate u ljepoti orhideja, u nastavku ćete moći pogledati nekoliko korisnih savjeta kako da ih očuvate:

Orhideja voli vlažan vazduh
Ona se prska svakog dana po jednom, dva ili tri puta, ali to naravno sve zavisi od sobne temperature, odnosno u hladnoj prostoriji rjeđe, a u toplijoj češće. Prskanje ili orošavanje biljke je jako korisno i potrebno, kako za vrijeme cvjetanja tako i za vrijeme kada biljka miruje.

Stvaranje vlažnog vazduha spriječava smežuravanje krtolica i sušenje sitnih žilica, dok za vrijeme porasta se oštećuju mladi izdanci i pupoljci od suhog vazduha.

Zemljište i prostorija za orhideju
Orhideje zahtijevaju laku, prozračnu i propustljivo zemlju, a najbolje uspjevaju na plodnom humusnom tlu ili ako su vezane za oblutak ili koru. Pustite da se zemlja osuši između zalivanja, a kada cvjetaju biljci treba više vode. Nemojte nikada dozvoliti da pliva u vodi jer će je to uništiti.

Orhideje se nikako ne sade u običnu zemlju. Jedan od načina da uništite epifitnu orhideju je da je zasadite u običnu zemlju, jer njihov korjen raste sa vrha, a ne sa dna kako je to kod većine biljaka.

Preporučeno