Ova zaprška treba da se kuha najmanje 20 minuta, a evo i koja je prava razmjera masnoće i brašna.

Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju ili se svode na najmanju moguću mjeru, veliki broj jela je i dalje nezamisliva bez njih, zbog toga što doprinose da budu gušća, a sastojci u jelima da budu bolje povezani.

Razlog za izbjegavanje zaprške leži u njihovoj štetnosti za starije osobe, ali se ta štetnost može vrlo lako izbjeći umjerenom upotrebom masnoće i brašna. Zaprška se pravi od potpuno iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bijele čorbe ili za umake koji zahtijevaju svijetlu zapršku, uzima se margarin, puter ili neka biljna mast, dok se za običnija jela koja zahtijevaju rumenu zapršku može uzeti ulje ili svinjska mast.

Obično se zaprška u jelo stavlja kao posljednji dodatak, poslije nje se eventualno, dodaju samo neki lakši začini.

Kako se to sprema zaprška:

Potrebno je da zagrijete u šerpi određenu količinu masnoće te dodajte odmjerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se lagano pjeni. Za bijelu zapršku, brašno ne treba dugo da se prži, kako bi zaprška ostala bijela. Za obična jela, brašno se prži sve dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrijediti pripremljenom hladnom tečnošću, da se ne bi napravile grudve, tečnost trebadolivati po malo, i to uz neprestano miješanje, sve dok se ne dobije jedna glatka kaša koja se dalje razrješuje sve do željne gustine.

Isto tako se može upotrebljavati i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže miješati. Zapršku trebate kuhati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata kako se ne bi osjećao miris sirovog brašna.

Preporučeno