Ovdje ćete pronaći biljke koje se ne slažu dobro kada su posađene jedna pored druge, pa je zbog toga poželjno da budu zasijane na što većoj udaljenosti.

Objašnjenje zašto je to tako i zašto vam nešto nema dobar urod, može da leži upravo u ovome. Dakle, u kontaktu između biljaka, mikroorganizama ili gljivica, dolazi do izdvajanja određene hemikalije, koje usporavaju ili u potpunosti ometaju razvoj biljke.

U nastavku možete pogledati koje su to biljke koje ne bi trebali da sadite zajedno, kako biste imali dobar urod:

1. Luk i grašak
Sve vrste luka, a pogotovo praziluk, onemogućuju rast graška. Za grašak je posebno kobno ako ga posadite pored bijelog luka. Njemu više odgovaraju korjenaste biljke, kao što su repa, krastavac ili peršun.

2. Krompir i paradajz
S obzirom da paradajz i krompir pripadaju istoj porodici, jednako su ugroženi od bolesti i štetočina. Ako ih posadite zajedno, doći će do razmjene štetočina i svih ostalih bolesti. Ova pravilo važi i za patlidžan i papriku, koji isto tako ne smiju da se sade sa paradajzom i krompirom.

3. Paprika i grah
Ove kulture vrlo često postaju žrtve antraknoze, a to je gljivična bolest koja izaziva formiranje crnih tačkica, ulceraciju stabljiku kao i biljno lišće, odnosno oštećenja na površini, ako i opadanje nastalih plodova.

Ona često pogađa i dinje, bundeve, lubenice ali i jagodičasto voće, jagode, maline ili ribizle. Ove biljke se isto tako ne smiju saditi sa papriklom, grahom, graškom, tako savjetuju baštovani.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno