Lidija Vukićević je jedna od glumica koju svi pamtimo po seriji Bolji život. Ona je ovih dana boravila u Dubajio i odlučila je sada da novinarima pokaže kako izgleda njen dom koji se nalazi na Bežanijskoj kosi.

Pogledajte kako ovo izgleda:

Dubai je najveći i najnaseljeniji grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Na južnoj obali Persijskog zaliva, on je glavni grad Emirata Dubai, jedan od sedam emirata koji čine zemlju.

Dubai je globalni grad i poslovno središte Bliskog istoka. To je i glavni globalni transportni centar za putnike i teret. Prihodi od nafte doprinijeli su ubrzanju razvoja grada, koji je već bio glavni trgovački centar, ali su rezerve nafte u Dubaiju ograničene, a razina proizvodnje niska: danas, manje od 5% prihoda emirata dolazi od nafte. Rastući centar za regionalnu i međunarodnu trgovinu od početka 20. veka, ekonomija Dubai se danas oslanja na prihode od trgovine, turizma, avijacije, nekretnina i finansijskih usluga.

Dubai je privukao svjetsku pažnju kroz velike građevinske projekte i sportske događaje, posebno najvišu zgradu na svijetu, Burj Khalifa. Kompanije u Dubaiju kritizirane su zbog kršenja ljudskih prava nad radnicima

Od 2012. godine, Dubai je bio najskuplji grad na Bliskom istoku. 2014. godine, hotelske sobe u Dubaiju su ocijenjene kao druge najskuplje na svijetu.

Istorija ljudskog naseljavanja na području koje sada definiraju Ujedinjeni Arapski Emirati je bogata i složena i ukazuje na velike trgovačke veze između civilizacija doline Inda i Mezopotamije, ali i do Levanta. Arheološki nalazi u emiratu Dubai, posebno u Al-Ashoosh, Al Sufouh i posebno bogata blaga iz Saruq Al Hadid pokazuju naselje kroz Ubaid i Hafit razdoblja, Umm Al Nar i Wadi Suq razdoblja i tri željezno doba u UAE . Područje je bilo poznato Sumerancima kao Magan i bilo je izvor metalnih proizvoda, posebno bakra i bronze

Preporučeno
Loading..