– Tromb itekako zn da bude neugodan ako krene da luta tijelom, onda može da nastane moždani ili srčani udar. Ono što posebno zabrinjava u posljednje vrijeme je to da sve veči broj mlađih osoba ima probleme sa trombozom. 

Prirodna reakcija tijela na ozljede krvnih žila uključuje stvaranje krvnih ugrušaka koji igraju ključnu ulogu u zaustavljanju krvarenja. Trombociti i proteini plazme kombiniraju se kako bi stvorili ugrušak nalik gelu kao odgovor na traumu ili oštećenje. Nakon što rana zacijeli, tijelo obično otapa ugrušak. Međutim, ako se ovaj proces prekine, može doći do opasnih situacija, uključujući prekomjerno zgrušavanje ili prekomjerno krvarenje. Potencijalne opasnosti povezane s krvnim ugrušcima i njihov utjecaj na zdravlje. Potencijalne opasnosti od krvnih ugrušaka ne mogu se precijeniti.

Ovi ugrušci imaju sposobnost ometanja protoka krvi do kritičnih organa kao što je mozak, što dovodi do moždanog udara, ili srca, što dovodi do srčanog udara. Osim toga, ugrušci koji nastaju u venama nogu, zdjelice ili trbuha mogu se pomaknuti i otputovati u pluća, uzrokujući po život opasno stanje poznato kao plućna embolija. Ključno je prepoznati ozbiljnost ovih rizika i poduzeti odgovarajuće mjere za sprječavanje njihove pojave. Prepoznavanje znakova i simptoma tromboze: opsežan vodič. Iako se simptomi krvnih ugrušaka mogu razlikovati, postoji nekoliko uobičajenih znakova na koje treba obratiti pozornost.

Simptomi nelagode u nogama ili rukama, karakterizirani osjećajem lupanja ili grčenja, popraćeni oticanjem udova, crvenilom ili promjenom boje kože, iznenadnim osjećajem nedostatka zraka, bolovima u prsima (osobito tijekom udisanja) i prisutnošću krvi u kašalj. U slučaju da primijetite bilo koji od ovih simptoma, ključno je odmah potražiti liječničku pomoć. Vrijedno je ispitati čimbenike koji pridonose razvoju tromboze i povezane rizike. Do stvaranja krvnog ugruška može doći zbog raznih uvjeta i čimbenika, uključujući: Stanja poput antifosfolipidnog sindroma mogu se pripisati genetskim predispozicijama.

Ateroskleroza Određeni lijekovi, poput oralnih kontraceptiva i hormonske terapije, zajedno s kroničnim bolestima poput aritmije, srčanog zastoja ili pretilosti, kao i trudnoća ili produljena razdoblja odmora, mogu doprinijeti ovim stanjima. Pušenje Čin sprječavanja stvaranja krvnih ugrušaka. Kako biste smanjili vjerojatnost nastanka krvnih ugrušaka:

  • Za održavanje zdravog načina života važno je redovito se baviti tjelesnom aktivnošću i održavati hidraciju pijenjem odgovarajuće količine vode. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, preporuča se usredotočiti se na smanjenje tjelesne težine. Tijekom dugih letova, nošenje kompresijskih čarapa i redovita promjena položaja tijela mogu spriječiti nelagodu. Na kraju, savjetuje se izbjegavanje dugotrajnog sjedenja kako bi se poboljšala cirkulacija. Ove mjere mogu pridonijeti pravilnoj dijagnozi i planu liječenja. U dijagnozi tromboze, medicinski stručnjaci koriste niz testova, kao što su protrombinsko vrijeme i D-dimer testovi. Plan liječenja uključuje primjenu antikoagulantnih lijekova, a po potrebi i kirurški zahvat. Odnos između prehrane i stvaranja krvnih ugrušaka je tema od interesa.

Određene namirnice, uključujući kurkumu, đumbir i češnjak, mogu pridonijeti prevenciji stvaranja krvnih ugrušaka. Unatoč tome, ključno je potražiti savjet svog liječnika prije nego što uključite ovu hranu u svoju prehrambenu rutinu, osobito ako trenutno uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi. Kada krvni ugrušak, također poznat kao tromb, začepi venu, to dovodi do pojave venske tromboze.

Ovo stanje može zahvatiti površne vene, što se naziva površinski tromboflebitis, ili duboke vene, koje se nazivaju duboka venska tromboza. Flebitis, koji je upala vene, uvijek prati trombozu, stoga se termini tromboza i tromboflebitis međusobno zamjenjuju. Napredovanje simptoma povezanih s iznenadnom bolešću obično se događa postupno, potrebno je nekoliko sati ili do 1 do 2 dana da se potpuno očituju. Općenito, trajanje bolesti je relativno kratko, traje oko 1 do 2 tjedna, prije nego što se akutna faza smiri i razina nelagode se smanji. U slučajevima površinskog tromboflebitisa, zahvaćena vena može se otkriti dodirom kao stvrdnuta, zadebljana trakasta struktura.

Ova fizička manifestacija rezultat je upalnog odgovora tijela i praćena je osjećajem boli, osjetljivosti, crvenila i topline. Dijagnoza površinske tromboze temelji se na procjeni simptoma i fizičkom pregledu, dok je obično moguće razlikovati akutni arterijski i duboki venski zastoj. Međutim, u više od polovice slučajeva sama klinička slika nije dovoljna za potvrdu akutne duboke tromboze, a ni Homanov znak ni edem ne mogu pouzdano poslužiti kao potvrda.

  • Liječenje površinske tromboze prvenstveno uključuje ublažavanje simptoma. Stavljanje toplih obloga na zahvaćene vene i uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova za bol i upalu dovoljne su mjere. U takvim slučajevima nema potrebe za antibioticima ili hospitalizacijom. Međutim, ako stanje napreduje do duboke venske tromboze (DVT), trenutna hospitalizacija je ključna za sprječavanje komplikacija poput plućne embolije i kronične venske insuficijencije.

Preporučeno