Najčešće se srčani udar najavljuje mjesec dana prije samog nastupa, a neke simptome možete da uočite i do pola godine ranije.

Bolje spriječiti nego liječiti je pravilo koje se može i treba primjeniti na svaku boelst, posebno ukoliko osjetite bilo šta čudno u svom tijelu što vam se prije nije događalo. Ukoliko na vrijeme prepoznate ove simptome, možete sami sebi da spasite život zbog toga što se upravo oni pojavljuju mjesec dana prije srčanog udara. Ne trebate sad postati hipohondar, ali je vrlo važno da neke stvari osvijestite. Ovih osam simptoma je vrlo lako predvidjeti:

Umor

Neuobičajeni umor je jedan od glavnih simptoma koji ukazuju na pedostojeći srčani udar. Žene su puno sklonije prijaviti ovakvu vrstu simptoma nego što bi to muškarci mogli.

Opis: Mentalna ili fizička aktivnost nije razlog vašeg umora i povećava se do kraja dana. Ovo je simptom koji je prilično jasan i neće proći neprimjetan. Ponekad je iscrpljujuće obavljati jednsotavnije zadatke, kao što je slaganje kreveta ili tuširanje.

Bol u trbuhu

Bolovi u trbuhu, mučnina u želuca, osjećaj nedutosti ili nervoze u trbuhu neki su od najčešćih simptoma, te je jednako vjerovatno da će se pojaviti i kod žena i kod muškaraca.

Opis: Bolovi u trbuhu prije samog srčanog udara epizodne su prirode, nestaju i vraćaju se u vrlo kratkom vremenu, a fizička napetost ih može pogoršati.

Nesanica

Nesanica je isto tako povezana sa povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara, a češće se dešava kod žena. Nesanica često uključuje visok stepen ankcioznosti i odsutnosti.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno