Svako dijete ima sklonost da krši određena pravila koje mu roditelj postavi.

Ona testiraju svijet na svoj neki način i pokušavaju da pronađu granice koje ne mogu da peđu. Većina dječijih hirova i nestašluka su ustvari jedan prirodan proces učenja. Ipak, nka dječja naizgled bezopasna ponašanja mogu da znače nešto ozbiljnije.

Na slijedećih pet siruacija posebno obratite pažnju:

1. Izbiranje hrane

Djecu su vrlo često izbirljiva po pitanju hrane i određena jela odbijaju jesti. To može da bude znak da dijete ima neke emocionalen probleme. Naučnici kažu da se jako izbirljivoj djeci dva puta češće dijagnostikuje ankcioznost i depresija u osnosu na djecu koja jedu baš sve.

2. Osjetljivost po pitanju odjeće

Dijete može da vam se žali kako ga odjeća pecka ili svrbi. Mogu da odbijaju da nose neke stvari, dok druge neće da skinu, pa čak i ako su pocjepane. S druge strane, djeca mogu da ne mare za vrijeme napolju i da insistiraju da nose kapu po ekstremnoj vrućini ili da skinu rukavice tek što skinu obuću. Roditelji misle da su u pitanju njihovi hrovi, ali to često i jeste istina, međutim, nekada je znak povećane ankcioznosti.

3. Koriste mobitele češće nego obično

Generalno, djeca uživaju igrati igrice na telefonima ili kompjuterima, ali oni mališani koji pate od ankcioznosti provode puno više vremena pred ekranom od ostale djece. Naučnici kazuju da je zavinost od tehnologije jedan od znakova povećane ankcioznosti i stresa i da se takva djeca vrlo vjerovatno boje nečega.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno