Skupljanje vode oko zglobova i otečene noge veliki su problem veći, a ovaj jedan jako jednostavan i sjajan trik iz narodne medicine može da vam pomogne oko bolnih i otečenih zglobova.

Sve što treba da uradite je da na ist gaveza namažate mašću i zamotate bolno ili otečeno mjesto. Nakon toga to plastičnom folijom obmotajte kako bi utolili i pričvrstili zglob, a na kraju i lanenom krpom.

Prespavajte tako sa zamotanom nogom, a ujutro ćete se iznenaditi rezultatima. Ono što možete da osjetite je bockanje ili peckanje, s obzirom da na listu gaveza ima hiljade sitnih tankih bodlji koji prokrve otečeno ili bolno mjesto, malo izdržite neprijatnosti zbog toga što su rezultati fantastični.

Gavez je biljka za koju je poznato od davnina da pomaže kod raznih zdravstvenih problema, jedini je prirodni lijek koji pomaže kod čukljeva i kod deformacije palca. On raste uz potoke na vlažnom tlu kao i na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja.

Ljekovita biljka gavez može dap omogne kod psorijaze, proširenih vena, deformacije palca, iščašenja i uganuća, artritisa i reume, bolova u leđima, lomova i kravrenja, bolova u leđima, preuti, gihta, oteklina i ogrebotina.

Tinktura gaveza se koristi i za liječenje kožnih bolesti i tegoba pa je učinkovita u regeneraciji kožnog epitela u situacijama kada se mučite sa starom i naboranom kožom.

Svježi listovi i cvjetovi u proljeće se preporučuju kao namirnica za jačanje cijelog organizma i imunosistema. Korijen se bere u proljeće ili u ranu jesen, očišćen se suši na suncu ili na umjetnoj toplini, a cvijet i list se beru za vrijeme cvijetanja, od maja do avgusta.

Preporučeno