Ovo će da izazove tektonske promjene: Ovo je čovjek za kojeg se Maca Diskrecija udaje? Svi su bez riječi ostali – Magazin Dan

Ovo će da izazove tektonske promjene: Ovo je čovjek za kojeg se Maca Diskrecija udaje? Svi su bez riječi ostali

Maca Diskrecija važi za jednu od najpopularnijih starleta na Balkanu. Naime, Diskrecija je poznata po svojim raznoraznim ispadima i objavama promiskuitetnog sadržaja.

Diskrecija međutim u posljednje vrijeme raskrinkava svoje bivše mladiće. Ponovo je odlučila da jednog raskrinka.

Inače, Tuzla je grad u kojem je Diskrecija rođena.

Tuzla se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Bosne, smještena tik ispod planine Majevica, na rijeci Jali. Centralna zona leži u istok-zapadno orijentisanoj ravnici, sa rezidencijalnim područjima na sjeveru i jugu grada, smještenim na brdu Ilinčica, Kicelj i Gradina. Nalazi se na nadmorskoj visini od 237 metara. Klima je umereno kontinentalna. U regionu oko Tuzle postoje obilne ležišta uglja. 6 rudnika uglja nastavljaju da rade oko grada. Veliki dio ugljena koji se iskopava na tom području koristi se za pogon Tuzlanske elektrane, koja je najveća elektrana u Bosni i Hercegovini.

Naslage soli
Vađenje gradskih naslaga soli, posebno u 20. stoljeću, dovelo je do toga da dijelovi grada potonu. Strukture u području potonuća su ili propale ili su srušene, au gradu postoji nekoliko objekata koji su prethodili 20. stoljeću, uprkos činjenici da je grad osnovan prije više od 1000 godina. U sjeveroistočnom dijelu grada nalazi se područje poznato kao Solina, nazvano po naslagama soli.

Pannonian Lakes
Tuzla je jedini grad u Evropi koji u svom središtu ima slano jezero. Drevno Panonsko more presušilo se prije otprilike 10 miliona godina, ali je rad istraživača i znanstvenika sada omogućio da se nivo slane vode održi stabilnim na površini, a 2003. godine Panonsko jezero je otvoreno.

Drugo jezero, koje uključuje umjetne vodopade, inaugurirano je 2008. godine. Arheološki park i replike neolitskih jezera su također uključene u shemu, pružajući informacije o različitim kulturama koje su ovdje ostavile svoj materijalni i duhovni trag. Lokacija je postala međunarodna turistička destinacija.

Treće jezero je završeno u avgustu 2012. godine. Troškovi izgradnje bili su skoro 2 miliona bosanskih maraka (oko 1 milion eura). Ovo treće jezero također sadrži 2 vodena tobogana koji su atrakcija za mlađu populaciju.

Letnja sezona 2013. godine zabilježila je oko 5.000 posjetilaca dnevno (oko 450.000 za 3 mjeseca)

Categories: Novo

Tags:

Comments are closed