U ovim toplim, sunčanim danima, svi smo u potrazi za bazenima, jezerima ili morem koje će nam pomoći da napunimo baterije za sve obaveze koje su pred nama, ali i da se zasluženo odmorimo. Kada je riječ o pripadnicama ženskog spola svima je poznato da one vole i da ljeto iskoriste u svoju dobit, te da se pobrinu da dobiju ten zbog kojeg će još ljepše da izgledaju. Ipak, to se nerijetko završi loše po njih, kako zbog pretjeranog izlaganja UV zrakama završe sa opekotinama.

Ukoliko ste se barem jednom u životu našli u takvoj situaciji, već vam je poznato koliko je samo bitno da pri ruci imate neku prvu pomoć, a u našem današnjem članku vam donosimo koje bi vam to namirnice iz vaše kuhinje mogle da pomognu da lakše prebrodite sve ove muke koje svaka ljetna sezona sa sobom donosi.

Na prvom mjesto je u svakom slučaju aloe vera, koja se odavno primjenjuje za sve vrste opekotina, pa tako i za one nastale od sunca. Pomoći će vam da ublažite bol, ali i da smirite i hidratizirate svoju kožu. Isto tako, možete izmiješate pola litra hladne vode sa pola šoljiće jabukovog sirćeta, te ako tom oblogom pokrijete kritična područja, osjetit ćete momentalno olakšanje. Obloge zamijenite nakon 15 minuta.

Med i mlijeko vam također mogu pomoći, te samo opečeno mjesto namažite medom, te ga omotajte gazom. Promijenite gazu dva puta dnevno sa novim slojem meda, a naravno, možete koristiti i smjesu med-mlijeko u omjeru 1:1.

Preporučeno
Loading..