Nova studija Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti poredila je odrasle osobe koje su oboljele od korona virusa i one sa negativnim rezultatom testiranja.

Tada se pokazalo da je u prvoj grupi dva puta više ljudi koji su odlazili u restorane i to dvije sedmice prije nego što su se zarazili. U studiji koja je objavljena u četvrtak analizirani su podaci čak 314 orasle osobe koje su u julu testirane na korona virus, zbog toga što su imali simptome. Čak 154 njih su bile pozitivne, a 160 negativne na krona virus.

Ovi testovi su urađeni u 11 različitih zdravstvenih ustanova u čak deset američkih država i to: Kolorado, Kalifornija, Minesoti, Masačusets, Sjeverna Karolina, Tenesi, Ohajo, Vašingtonu i Juti. Istraživači iz Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, ali i drugih institucija, pomno su ispitivali sve odgovore pacijenata u zajednici i to uključujući da li su nedavno ručali u nekom restoranu ili odlazili u bar ili teretanu.

Poslije toga, podaci su pokazali da su 42 procenata odraslih koji su bili na testiranju, imali blizak kontakt sa najmanje jednom zaraženom osobom, u odonosu na 14 procenata onih koji su bili negativni, a većina bliskih kontakata, odnosno, 51 posto bili su članovi porodice. Pored toga, istraživači su otkrili da je 71 posto odraslih koji su oboljeli od korona virusa i 74 procenata osoba koje su negativne izjavilo da je uvijek koristilo neki oblik zaštite za lice dok su bili u javnosti.

Naučnici su istakli da su restorani izdvojeni kao rizično mjesto zaraze korona virusom zbog cirkulacije vazduha, na šta nisu uticale mjere nošenja maski i držanja fizičke distance zbog toga što “dok se jede i pije, ne može ni da se koristi maska”, ovako piše u istraživanju.

Preporučeno